Home >> Noutati >>

08-03-2010

"Scrisoare deschisa adresata primului ministru al Romaniei" de Dorin Tudoran

Curtea Constitutionala nu e optionala!
Fii voluntar pentru alegerea Consiliului Tinerilor din Sectorul 1 Bucuresti!
Concluziile Forumului ONG de mediu – Orizont 2020
„Vitrina Societăţii Civile”
Finantarea directa de la bugetul de stat a organizatiilor neguvernamentale
Consiliul Local al Tinerilor - Sector 2
CENTRAS lanseaza e-Agora
Invitatie Masa rotunda "Finantarea directa de la bugetul de stat prin fondurile nationale a organizatiilor neguvernamentale"
Tu cum lucrezi in echipa ?
Ce inseamna deblocarea POSDRU? - Interviu RFI
Vitrina Societatii Civile
“Achizitii Publice” - Cursuri gratuite pentru ONG–uri si presa
Invata cum sa evaluezi consilierii din localitatea ta!
MANIFEST – Tineri jurnalisti pentru sanatatea presei romanesti
Protest impotriva restrangerii dreptului la asociere
Lista studentilor selectati sa participe la proiectul MANIFEST
Centrul de Informare EUROPE DIRECT CENTRAS Bucuresti
Job consultant CP si CSR
Castigatorii Concursului 'Manifest'
Humanitarian Aid Request
Achizitii publice
Invitatie la Camera Deputatilor
Achizitii Publice
Achizitii publice - linkuri utile
Acord de program de cooperare intre organizatiile neguvernamentale si Camera Deputatilor
Apel catre Avocatul Poporului impotriva transformarii cetatenilor in suspecti
Achizitii Publice - acte normative complementare
CENTRAS solicita convocarea Consiliului Primului Ministru pentru Asociatii si Fundatii
MANIFEST COALITIA pentru ELIBERAREA FONDURILOR EUROPENE
Protestul Coalitiei ONG pentru Eliberarea Fondurilor Europene
CASTIGATORII CONCURSULUI DE DEZBATERI
Minuta intalnirii din 20 februarie
UPDATE: Secretarul de Stat in Ministerul Finantelor cu privire la protestul Coalitiei pentru Eliberarea Fondurilor Europene:"Nu as fi fost aici daca nu as fi crezut ca aveti dreptate."
Sa gandim global! Tinerii si educatia pentru dezvoltare
Opriti Codurile
Coaliţia “ Opriţi Codurile!“ cere o întrevedere cu preşedintele Băsescu şi dă în judecată Guvernul
Selectie de propuneri de proiecte
Invitatie la Forumul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale din România
Eu, CETATEANUL!
Raportul Aid Watch, CONCORD 2009
Proiect de calificare pentru persoane care activeaza in domeniul social – POSDRU D.M.I. 2.3 - “Acces si participare la formare profesionala continua”
Sesiunea de intrebari si raspunsuri despre Fondul ONG Mecanismul Financiar al SEE.
Parlamentul fara de lege sau cum Romania iese din Europa
Codul de bune practici pentru participarea civila la procesul de luare a deciziilor
Aniversare: 20 de ani de la momentul in care a fost adoptata Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului!
Societatea Civila are o miza demna de luat in seama
Codul de bune practici pentru participarea civila la procesul de luarea deciziilor
Consiliul European a decis simplificarea accesarii fondurilor europene
sesizari@afaceripublice.ro – un serviciu pentru raportarea neregulilor si disfunctionalitatilor privind managementul fondurilor structurale
2009 Global Go To Think Tanks
"SOCIETĂŢI ÎNTREDESCHISE" de Dorin Tudoran
"Scrisoare deschisa adresata primului ministru al Romaniei" de Dorin Tudoran
Ne costruim viitorul ajutandu-i pe ceilalti sa si-l construiasca pe al lor
Fă-ne o vizită la ONG Fest!
Rolul Organizaţiilor societăţii civile în susţinerea dialogului civic şi a participării publice la buna guvernare
Acces şi participare la formare profesională continuă
POSDRU D.M.I. 2.3
Renasis angajeaza coordonator de retea
Dezvoltare ÎN, PRIN şi PENTRU comunitate*
400 de calculatoare reconditionate oferite ONG-urilor romanesti
Sarbatori frumoase de la CENTRAS!
In memoriam: Ion Olteanu
Lansarea apelului la proiecte Assoclic 1-2011 ! - 400 de calculatoare pregatite pentru proiectele dvs!
Formare - Asistent in relatii publice si comunicare
Beneficiarii POS DRU ies in strada, miercuri 14 septembrie, ora 10.00
Conferinta de presa - 15 septembrie, 10.30
Anunt atribuire - seminar advocacy si fundraising
Noi, VIERMII - inepți, inculți și ciumpalaci - PROTESTĂM!
Comunicat de presa
Organizatiile neguvernamentale cer partidelor sa demonstreze vointa politica pentru restaurarea democratiei
O noua oportunitate pentru ONG-uri, CONSULTARE PUBLICĂ LA SENAT A INIȚIATIVELOR DEZBĂTUTE
Atribuire CANPER - Servicii consultanta juridica
Achizitie - Expert contabil
Anunt atribuire - Servicii realizare materiale de promovare
Achizitie - Carburanti auto
Atac concertat la adresa democrației și a statului de drept
Consultare - Proiect destinat ONG-urilor din mediul rural, partenere in GAL-urile din Romania
Oamenii de la capatul politicilor - Bucuresti, 29 martie 2013
Consultare locală pentru o politică publică pentru ONGuri!
Dorin Tudoran va participa la Colocviul Naţional Universitar de Literatură Română Contemporană, ediţia X-a, Braşov 25-26 aprilie 2013
Presedintele CENTRAS, Dorin Tudoran, va susține conferința "Ce a fost/ce este un disident?"
Arătați-ne cât de independentă este justiția din România
Au început înscrierile la Forumul ONG 2013
CENTRAS angajează Coordonator de proiecte
CENTRAS angajează Asistent de proiecte
În 2014, vrem să determinăm instituțiile statului să respecte litera și spiritul legii și să consulte în mod autentic societatea civilă
INVITAŢIE DE PARTICIPARE - Servicii organizare reuniuni ale Grupului de lucru ONG şi ale Comitetului mixt guvern-ONG
INVITAŢIE DE PARTICIPARE - Servicii organizare eveniment de prezentare a rezultatelor proiectului, în cadrul proiectului „Model participativ de elaborare a politicii publice naţionale privind ONG în România”, cod SMIS 40543
Masa rotundă „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale - către o practică previzibilă"
Participare activă a ONGurilor în managementul Fondurilor Europene
Împreună construim Forumul Național ONG 2014
Asumarea binelui cetățeanului și comunității - scopul final al oricărei politici publice
INVITAȚIE În vederea depunerii unei oferte pentru achiziția - SERVICII ORGANIZARE A PRIMEI ÎNTÂLNIRI A COM, necesare în cadrul proiectului „Consolidarea Convenției Organizațiilor de Media (COM) – RO2013_C5.1_32”, Cod CPV 55110000-4 –
ANUNŢ DE ATRIBUIRE
APEL DE CROWDFUNDING
Ce sunt insignele #rezist?

Excelenței Sale

Dlui Emil Boc

Prim-ministru al României

Excelență,

Dreptul dumneavoastră de a numi conducerea I.I.C.C.M.E.R. este și rămâne unul inalienabil. Criteriile pe baza cărora ați luat hotărârea și cum ați pus-o în aplicare rămân -- pentru mulți, inclusiv pentru mine -- discutabile. Eliminarea vocii societății civile din demersul recuperării, interpretării și asumării unei perioade tragice din istoria României  constituie o hotărâre de neînțeles.

Pentru a atenua temerile că structura politic monocoloră instalată la conducerea institutului și puterile discreționare acordate Președintelui Consiliului Științific – conducătorul de facto al instituției -- pot împinge activitatea institutului în direcții nepotrivite, fără posibilitate de recurs ori șanse de redresare a unui asemenea curs nedorit, îmi iau îngăduința de a vă face, public, o propunere:

A.      Constituirea unui Consiliu de Onoare, alcătuit dintr-un număr egal cu numărul membrilor Consiliului Științific plus 2.

B.       Acel ”plus 2” va asigura paritatea cu numărul membrilor Consiliului Științific plus Președintele Consiliului Științific și Președintele Executiv al institutului.

C.      Consiliul de Onoare nu se va subordona niciuneia din structurile institutului --- Consiliul Științific ori Comitetul Executiv Director.

D.     Consiliul de Onoare nu va avea în subordine niciuna din structurile institutului --- Consiliul Științific ori Comitetul Executiv Director.

E.      Consiliul de Onoare va fi o structură consultativă.

F.       Consiliul de Onoare va fi alcătuit din reprezentanți ai organizațiilor civice și cercetători independenți.

G.      Membrii Consiliului de onoare vor fi personalități neangajate politic.

H.     Propunerile pentru calitatea de membru al Consiliului de Onoare vor veni din partea unei structuri independente politic.

I.        În confirmarea membrilor Consiliului de onoare, Excelența voastră, Președinția, Consiliul Științific și Comitetul Executiv Director  al institutului nu veți juca nici un rol.

J.       Confirmarea Consiliului de Onoare al institutului va fi făcută de Parlamentul României.

K.      Consiliul de Onoare va avea dreptul să primească sesizări în legătură cu încălcarea deontologiei profesionale de către membrii Consiliului Științific și cei ai Comitetului Executiv Director.

L.       Consiliul de Onoare va avea dreptul și obligația de a se autosesiza în legătură cu încălcarea deontologiei profesionale de către membrii Consiliului Științific și cei ai Comitetului Executiv Director.

M.    Consiliul de Onoare va avea dreptul și obligația să aducă la cunoștința Consiliului Științific și a Comitetului Executiv Director obiecții în legătură cu activități ori poziții ale institutului ce ridică sau pot ridica semne de întrebare în legătură cu echidistanța politică, nepolitizarea cercetării, necolorarea politică a investigațiilor și rezultatelor date publicității în formă de documente, analize, comunicate, volume etc.

N.     Consiliul de Onoarea va avea obligația să clarifice asemenea situații și să contribuie la îndepărtarea unor îngrijorări ale opiniei publice prin consultări directe, transparente și purtate în deplină bună-credință cu membrii Consiliului Științific și cei ai Comitetul Executiv Director.

O.     În cazul în care va considera inacceptabilă poziția Consiliului Științific și a Comitetului Executiv Director  față de asemena îngrijorări, Consiliul de Onoare are obligația ca, prin votul majorității simple a membrilor săi, să comunice opiniei publice poziția pe care se situează în legătură cu obiecțiile aduse la cunoștință Consiliului Științific și Comitetului Executiv Director.

P.      Mandatul Consiliului de Onoare al institutului va fi de exact durata mandatelor Consiliului Științific si Comitetului Executiv Director.

Q.     La începutul mandatului, fiecare membru al Consiliului de Onoare va semna un document prin care se angajează să se abțină de la declarații publice și activități ce pot dăuna imaginii institutului.

R.      Consiliul de Onoare va avea dreptul și datoria să se autosesizeze în legătură cu declarații și activități incompatibile cu mandatul de membru al consiliului și să atragă atenția membrilor în culpă.

S.      Consiliul de Onoare va avea dreptul ca prin vot cu majoritate simplă să excludă din rândurile sale membrii ce încalcă, în mod repetat, statutul consiliului. Excluderile se vor face doar pe baza unor dovezi peremptorii.

Excelență,

Cum sunt autorul acestor rânduri, îmi asum obligația de a refuza ca numele meu să apară pe lista de propuneri pentru Consiliul de Onoare al I.I.C.C.M.E.R. În același timp, consider că foștii membri ai consiliilor I.I.C.C.R. și I.N.M.E.R. nu trebuie să cadă sub incidența acestei restricții.

Activitatea I.I.C.C.M.E.R. și rezultatele muncii institutului sunt mult prea importante pentru felul în care România își va recuperea, interpreta și asuma o perioadă tragică a istoriei sale pentru ca tocmai vocea societății civile să fie exclusă cu desăvârșire din acest demers.

Voi prezenta spre dezbatere publică această propunere prin intermediul site-ului Asociației 21 Decembrie 1989, printre ai cărei membrii de onoare mă număr. Astfel, în forma lor finală, litera și spiritul acestei propuneri pot reprezenta mai mult decât opiniile celui ce vă trimite azi aceaste rânduri.

Vă mulțumesc pentru atenția pe care ați putea să o acordați acestei propuneri,

Dorin Tudoran

Washington, DC