Home >> >>


Donatii Online


Donaţii Online pentru Organizaţiile Neguvernamentale din România

www.donatiionline.ro

 

 

Descrierea proiectului

Sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor, CENTRAS - Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, GECAD ePayment International si Webdev colaborează în vederea oferirii unui serviciu inovativ pentru ONG-urile din România: donaţiile online!

Serviciul de donaţii online permite oricărei persoane fizice sau juridice să transfere electronic, de pe propriul card, suma dorită către organizaţia pe care o preferă. Fără deplasări la sediul organizaţiei, fără birocraţie!

 

Cui se adresează acest serviciu?

În primul rând, prietenilor organizaţiei, care vor sa facă - simplu şi usor - o donaţie în beneficiul acesteia. Pot să fie susţinători români sau din străinătate, mecanismul este la fel de uşor accesibil şi direct.

În al doilea rând, persoanelor care doresc să susţină iniţiativele societăţii civile şi să aleagă un proiect sau o organizaţie pe care le consideră valoroase. Pe pagina www.donatiionline.ro [1] se găsesc descrieri ale organizaţiilor, cu proiectele lor. Organizaţiile au fost selectate de o comisie de evaluare care a cercetat bonitatea celor înscrisi.

 

Cum funcţionează donaţiile online?

Site-ul www.donatiionline.ro cuprinde o bază de date cu organizaţii, ordonate în funcţie de domenii de activitate, tipuri de beneficiari sau zona geografică de intervenţie. Informaţia este disponibilă atât în limba romaână, cât şi în limba engleză. Vizitatorul poate să vizualizeze detaliile activităţilor şi să efectueze, completând datele de identificare, o donaţie online.

După stabilirea sumei pe care doreşte să o doneze, prezentată in echivalent ROL/RON (inclusiv pentru sumele în valută), donatorul poate plăti prin card bancar Visa sau MasterCard - plăţile fiind procesate de către GECAD ePayment.

La sfârşitul fiecărei luni, sumele colectate prin site şi plătite prin card bancar în luna anterioară vor fi transferate de către CENTRAS în contul fiecărei organizaţii, care va beneficia direct de ele.

Obligaţia organizaţiei este de a actualiza trimestrial pagina sa pentru a urmări evoluţia proiectelor şi, pentru donaţii mai mari de 1500 RON, de a face public pe site un raport financiar care să arate cum au fost folosiţi banii primiţi. CENTRAS va dispune de asemenea de un raport complet privind donaţiile decontate, care va fi facut public pe site.

 

Cine sunt beneficiarii?

Beneficiarii programului sunt ONG-uri din România. Pentru a fi înscrise pe site, este suficient să completeze un formular de înscriere şi să ataşeze un set de documente care să susţină informaţiile despre organizaţie (fotografii, ultimul raport anual de activitate, eventual scrisori de referinţă din partea finanţatorilor, partenerilor sau altor părţi relevante care să ateste bonitatea organizaţiei). Un criteriu de eligibilitate este şi înscrierea în baza de date CENTRAS, pentru a oferi un maxim de informaţie potenţialilor donatori. Proiectele primite sunt evaluate de către o comise de evaluare.

 

Cum este realizat proiectul?

Baza proiectului o reprezintă colaborarea dintre CENTRAS şi firmele GECAD ePayment International şi Webdev, colaborare situată sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor.

CENTRAS asigură calitatea informaţiilor prezentate pe site, gestionează procesul de selecţie a organizaţiilor, colectează informaţiile, furnizează date referitoare la sectorul asociativ românesc şi, în ansamblu, asigură funcţionarea site-ului.

Firma GECAD ePayment asigura în întregime soluţia de plăti online pentru donaţiile online, incluzând şi integrarea în site şi securitatea plăţilor ordonate de donatori cu cardul bancar.

Firma Webdev este responsabilă de design-ul site-ului şi de construirea propriu-zisă a bazei de date, de găzduirea întregului site şi de promovarea în motoarele de căutare de pe Internet.

 

Care sunt costurile?

www.donatiionline.ro este un serviciu pus gratuit la dispoziţia ONG-urilor din Romania - pentru prima fază a proiectului, care este proiectată pentru o perioada de 6 luni. Există unele costuri care vor fi acoperite direct din donaţiile efectuate. Un procent de 5% din donaţii este reţinut pentru comisioane pe care operatorii bancari şi electronici le reţin drept cost de operare pentru plata prin card. Această informaţie va fi publică pentru cel care efectuează donaţia online.

Comisionul la plata prin card în cazul cardurilor româneşti este de 0%, deci plătitorul nu va suporta alte cheltuieli/comisioane bancare. În cazul plăţii prin carduri internaţionale este de aşteptat să existe un comision bancar intre 1-1,5% din valoarea tranzacţiei, care este stabilit de banca emitentă a cardului (banca posesorului de card) şi care nu depinde de soluţia de plăti integrată pe site-ul www.donatiionline.ro.

 

Ce tipuri de carduri pot fi folosite ?

Plata se poate face de către donatori cu orice card VISA sau MasterCard, de debit sau de credit, pentru care banca emitentă a cardului (banca posesorului de card) autorizează tranzacţiile pe Internet cu cardul. Plata se face în sistemul 3D Secure - verificat de VISA si MasterCard SecureCode - cel mai recent sistem de securitate a plăţilor prin card pe Internet si de autentificare a plăţilor promovat de VISA şi MasterCard. Indiferent dacă este un card românesc sau internaţional şi indiferent de valuta cardului, sumele vor fi încasate în echivalent ROL/RON, conform cursurilor de schimb VISA/MasterCard bancare.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi-ne la CENTRAS:

telefon: + 4 021 223 0010, 223 0011,

fax: + 4 021 223 0012,

e-mail donatiionline@centras.ro,

persoana de contact: cristina@centras.ro