Home >> Programe >>

05-10-2009


Revista Atitudini


Atitudini este o alternativă la presa de senzaţie, abordând domenii “marginalizate” în general de publicaţiile comerciale: drepturile omului, mediul, proiectele pentru tineret sau cultură, voluntariatul, dar şi informaţii şi proiecte din zona socială (asistenţă socială, protecţia copilului etc). În paginile ei sunt prezentate strategiile organizaţiilor finanţatoare, oferte de finanţare, posibilităţi de parteneriat, modele de succes, bune practici, precum şi informatii din domeniul financiar şi al legislaţiei pentru ONG-uri

Pentru cei ce se consideră parte a societăţii civile, “Atitudini” are triplul rol de resursă informaţională, de instrument de lucru şi de “portal” al organizaţiilor neguvernamentale româneşti, revista fiind permanent deschisă sugestiilor şi comentariilor cititorilor săi.

În 2004, “Atitudini” a continuat rubricile sale consacrate: social, finanţări-finanţatori, parteneriat, mediu, tineret, cultură, voluntariat, financiar, legislaţie etc.

Ca noutate, în cadrul rubricii “Imagine” au fost realizate interviuri cu numeroase personalităţi din alte sectoare decât cel non-profit: Leonard Miron, Robert Turcescu, Cristian Ţopescu, Victor Roncea, arh.Arpad Zachi, Dan C. Mihăilescu. Au fost realizate 12 portrete ale unor personalităţi din sectorul neguvernamental.

Totodată, “Atitudini” a găzduit în paginile sale evenimente importante ale sectorului cum ar fi Forumurile Judeţene sau Gala Societăţii Civile şi a abordat subiecte acum extrem de actuale cum ar fi refacerea centrului istoric al Bucureştiului (articol apărut sub semnătura arh. Corvin Cristian)

Revista s-a distribuit în acest an atât către abonaţii săi cât şi către biblioteci, instituţii de presă sau organizaţii neguvernamentale aflate într-o situaţie financiară dificilă, acoperind (din punct de vedere geographic) toate zonele ţării.

Numărul persoanelor din colectivul de redacţie (1 angajat cu normă întreagă şi 2 angajaţi cu jumătate de normă) este mai mic decât numărul unei echipe profesioniste de la o revistă lunară (chiar a scăzut în comparaţie cu anii anteriori).

Pe parcursul anului, echipa de bază a mai fost completată de voluntari de la Facultatea de Jurnalism şi Stiintele Comunicarii din cadrul Universităţii Bucureşti.

Una dintre preocupările noastre principale în anul 2004 a fost continuarea eforturilor pentru autosusţinerea revistei. Totuşi, din cauza lipsei de fonduri în sector, banii obţinuţi din abonamente nu au acoperit decât 20% din costurile de producţie.

Revista are 32 de pagini, apare lunar în 1500 de exemplare şi se distribuie prin poştă sau direct la sediul CENTRAS.